Banner

Banner

Thứ Bảy, 26 tháng 10, 2013

CÁCH LÀM TINH CHẤT VANILLA


Nguyên liệu:

- 3 ~5 quả vanilla
- 250ml rượu vodka
- một chiếc bình thủy tinh có nắp đậy kín (tốt nhất nên dùng loại bình thủy tinh sẫm màu)



Thực hiện:

1. Dùng con dao mỏng, rạch đôi quả vanilla theo chiều dọc. Không rạch đứt hẳn, mà để chừa lại một chút ở 2 đầu quả vanilla để chúng dính vào nhau.

2 Cho vanilla vào bình, ngâm ngập rượu.

3 Lắc đều chai. Để nơi tối, mát. Ngâm khoảng 2 tháng là dùng được. Trong thời gian ngâm, 1 tuần lại lấy ra lắc một lần, lắc đều chai.

Ngoài ra, để làm đường vanilla, bạn cũng có thể rạch đôi quả vanilla, rồi cho vào hũ đường. Hoặc quả vanilla, sau khi lấy hết hạt làm kem hoặc bánh, còn lại cái vỏ, để khô, rồi cho vào hũ đường, bạn sẽ có ngay 1 hũ đường vanilla thơm cực.

How to Make Vanilla Extract

Commercial vanilla extract usually has simple syrup (sugar water) added to the extract to give it a sweet aftertaste. You can do this if you want, but if you are using the vanilla for baking, there really is no need.

INGREDIENTS

  • 3 vanilla beans
  • 1 cup vodka
  • glass jar with tight fitting lid

METHOD

vanilla-extract-1.jpg
1 Use kitchen scissors or a sharp paring knife to cut lengthwise down each vanilla bean, splitting them in half, leaving an inch at the end connected.
2 Put vanilla beans in a glass jar or bottle with a tight fitting lid (mason jars work well). Cover completely with the vodka.
3 Give the bottle a good shake every once in a while. Store in a dark, cool place for 2 months or longer.
Lasts for years. You can keep topping it off with vodka once in a while as you use it, just remember to give it a good shake.
You can also make vanilla sugar by putting a split vanilla bean into a jar of white, granulated sugar. Great way to infuse the sugar with vanilla flavor for baking.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét